Derby jak má být

29.09.2012 16:00

FRÝDLANT B - OSTRAVICE 4:5 (0:3)

Sestava: Boháč - Stonavský M., Rozkydal, Žejdlík, Blahuta (45. Poruba) - Šigut (72. Tofel), Stýskala, Procházka (58. Pavelec), Stonavský O. - Kowalík, Platoš

Branky: 3. Platoš, 8., 53. Kowalík, 31. Šigut, 49. Stýskala

Červená karta: 74. brankář Boháč

 

Poslední zářijový víkend sehráli naši muži derby a vždy vyhecované utkání ve Frýdlantě. Pozitivní zprávou bylo, že se hrálo na kvalitním travnatém hřišti, ne na miniaturní umělce. Tímto Frýdlantu děkujeme a my si mohli zahrát náš kombinační fotbal. Špatnou zprávou bylo, že se utkání nečekaně bohužel nezúčastnil ostravický hlavní trenér Vojta Vranay a nad jeho budoucností zůstává veliký otazník... Utkání proti mladému týmu domácích, kteří doposud získali jediný bod, mohlo začít a Ostravický tým svou typickou kombinační hrou udával hned od prvních minut tempo hry. Však už v 3. minutě jsme vedli. Do míče se opřel za šestnáctkou Platoš a gólman byl bez šance. V 8. minutě si krásně Kowalík narazil míč s Ondrou Stonavským a jeho přesná prudká střela k tyči končí v síti a vedeme 2:0. Začátek utkání se nám nadmíru vyvedl a Frýdlant se do hry nedostával, nakopával jen míče kupředu a obrana si s nimi zatím poradila. My mohli přidat další branku po závaru po rohu, ale míč se odrazil mimo naše hráče. V 21. minutě po jednom z nakopnutých míčů dopředu naše obrana chybuje a útočník domácích naštěstí lobem minul. My trošku ukolébaní snadným vedením jsme v půlce poločasu nechali zbytečně po chybách obránce Rozkydala darovat Frýdlantu šance 2x sami na brankáře, ale Boháč svými zákroky tým podržel. Lekci z produktivity jsme dali v 31. minutě. Platoš obešel v rohu hřiště obránce, přihrál před bránu a Šigut stál tam kde měl a zvýšil na 3:0. Tím jsme se dostali opět do hry, byli jsme aktivnější, u míčů první a do konce poločasu jsme domácí do ničeho nepustili. Po první půli jsme tedy zaslouženě vedli a nic nenasvědčovalo dramatu, které se odehrálo po přestávce.

 

Do druhé půle naskočil místo Blahuty Poruba a my se do ničeho s vědomím vedení nepouštěli. Trest za naši pasivitu přišel v 48. minutě, rána Frýdlantu z 30 metrů končí na břevnu a smolně se odráží od Boháče do sítě. Naštěstí je na hranici šestnáctky hned poté faulován Platoš, k míčí se staví kdo jiný než Stýskala a jak už jsme si zvykli, parádní přesnou ranou zvyšuje na 4:1. O chvíli později dorazil útočník Kowalík po chybě domácího brankáře míč do prázdné branky a již my vedli 5:1. O tom jak je v okresním přeboru důležité hrát celý zápas naplno jsme se přesvědčili po zbytek utkání. Myšlenkami na čtyřbrankové vedení chybujeme hned minutu poté a Frýdlant zbytečně snižuje na 5:2. V tuto chvíli jsou domácí na koni, cítí opět šanci na zvrat a hra se přelévá nahoru dolů. My nedokážeme naše další šance již proměnit. A že jich opět bylo. Klíčový moment přichází v 72. minutě. Střídáme potřetí a dle pravidel naposled, tentokrát Šiguta za Tofla a v 74. minutě centr za obranu brankář Boháč neodhadl, fauloval útočníka mířícího sám na bránu výběhem za hranicí šestnáctky a rozhodčí oprávněně udělil červenou kartu. Ostravice nemohla vystřídat náhradního golmana Vokála a obránce Žejdlík statečně ale provizorně nastupuje do brány. Bohužel Frýdlant obstřelil zeď a snadno snížil na 5:3. Tím se na nás projevila nervozita, nepřesnosti, báli jsme se o výsledek a každý útok Frýdlantu na naši bránu znamenal velikou hrozbu. Ránu z dálky Žejdlík ještě ze štěstím vyrazil, ale v 80. minutě byl bez nároku, tudíž již pouze 5:4. Krásný příběh o tom jak se ze stavu 5:1 stane infarktový boj o tři body. V 82. minutě ale zázračně Žejdlík vyráží z brankové čáry ránu Frýdlantu a tím rozhodl o osudu utkání. Zbylých deset minul sice Frýdlant dostával oslabenou Ostravici pod tlak, avšak již bez bez ohrození brány, my nedokázali protiútokem  Platoše  v 90. minutě utkání uklidňujícím gólem rozhodnout a tak derby sousedních vesnic končí divokým průběhem a přestřelkou 5:4. Z jednoznačného průběhu utkání nakonec ze štěstím odvážíme první letošní výhru na hřišti soupeře, ale je třeba se zamyslet nad tím, jak je možné z vedení 5:1 udělat ze zápasu peklo.

Z utkání pořídil soupeř pár fotek, které najdete zde.

 

Názor diváka: Při zjištění, že se nehraje na umělce, ale na trávě jsem byl přesvědčen, že kvalitní kombinační hrou Frýdlant bez problémů přehrajeme. Což se v první půli potvrdilo. Bohužel, tradice našeho týmu udělat z poklidného zápasu drama pokračuje. Vést 5:1 a po štěstím vyhrát 5:4, to snad "umíme" jen my. Škoda, že nemohl jít do hry náhradní brankář, shoda smolných okolností se naštěstí neprojevila naplno a my máme 3 body. Obrana s podporou zálohy ale nefunguje. 10 obdržených gólů za poslední 3 zápasy je moc. Zkušenosti a klid Janošce chybí, snad bude pro tým vždy kdy to jen půjde k dispozici. Chválím ale mladý tým Frýdlantu, který zápas nevzdal a přeju mu, ať se z posledního místa již brzo dostane. Na závěr bych se chtěl vrátit k situaci v průběhu týdne. Doufám že trenér Vranay přehodnotí své rozhodnutí a k týmu se vrátí. Během 2 let dokázal svým odhodláním a ambicemi vnést do týmu smysl, řád a pravidla, které musí hráči respektovat. Pokud se to některým jedincům nelíbí, nechť zatnou zuby a táhnou všichni za jeden provaz. Snad se situace vyřeší ku prospěchu všech a hlavně fotbalu na Ostravici, který má tradici a početnou základnu jak hráčů, tak fanoušků.