Start 1.B třídy je tady!!!

10.08.2016 10:00

Je to tady!!! Patnáct let jsme čekali, v okresním přeboru o 24 bodů vyhráli a konečně se kraje dočkali. V sobotu startuje 1.B třída s naší účastí. Tento článek je o přípravě, změnách a náladě v týmu a hlavně o tom, s kterými to soupeři vlastně budeme v mistrovských utkáních bojovat.

 

Příprava - tým se pod vedením Vojty Vranaye sešel v půlce července a hned to byl tedy pro všechny ostrý start. Po jednom tréninku jsme hráli přípravu v Dobré a prohráli po zajímavém průběhu 5:4. Den potom jsme se účastnili turnaje v Trojanovicích, kde jsme v prvním utkání porazili Bartošovice 2:1 a v bitvě o první místo jsme prohráli jasně s domácím celkem 6:1. Nutno ale říct, že jsme odehráli turnaj ve dvanácti lidech s plno omluvenkami stabilních členů týmu. Navíc se nám v prvním utkání vážně zranil Péťa Kurečka a bude mimo minimálně celý podzim. Poté jsme odehráli doma zápas s Tošanovicemi. To už byl tým skoro komplet a bylo to znát. Výhra 4:0 byla po fotbalovém výkonu zcela zasloužená. Generálku na kraj si trenér vybral opět doma tým staršího dorostu Frýdku Místku, který hraje druhou ligu s letošním cílem postoupit do té první. Naši hráči bojovali, makali a herně nezklamali. Prohráli jsme s týmem s hodně vyšší úrovní "jen" 2:0. V celé přípravě jsme tedy odehráli pět kvalitních utkání a tým je maximálně připraven na kraj.

 

Dobrá (1.A) - Ostravice 5:4 (3:2) - Platoš, Stýskala, Žižka, M. Stonavský

Bartošovice (OS NJ) - Ostravice 1:2 (1:1)  a Trojanovice I (OP NJ) - Ostravice 6:1 -> turnaj

Ostravice - Tošanovice (1.B) 4:0 (2:0) - Stýskala, O. Stonavský, Slivoník, Platoš

Ostravice - FM U 19 (2. liga) 0:2 (0:0)

 

Tým - jako každou přestávku se i u nás odehrávají drobné změny v kádru. Základ je postaven jasně. Na hráčích, kteří si vyšší soutěž vykopali. Mužstvo takto hraje spolu už mnoho let, je sehrané, má své návyky a bylo by nesmyslné toto jen kvůli postupu překopat. Minimálně v podzimní části nám bude chybět Petr Kurečka, ale i jeden z nejlepších hráčů loňské sezóny, Kuba Březina. Navíc se starší a zkušení hráči Milan Procházka a Petr Velička rozhodli hrát jen okres a míří do Bašky. Ve Frýdlantě nám hraje velký talent Václav Jandek, na oplátku u nás stále bude hrát Michal Němec a na poslední chvíli se dohodlo na působení dlouholetého člena jejich divizního týmu. Adam Šigut může hrát jak v záloze, tak asi hlavně v útoku. Dále se stal našim členem Martin Kováč, který se po delší době vrátil k fotbalu, naposledy působil v Dobré. A to nejdůležitější na konec. Byly dotáhnuty přestupy Stýskaly a Žižky, kteří u nás hráli a působili na hostování ze Slovácka, respektive Vratimova.

 

Odchody:

Procházka Milan (Baška)

Velička Petr (Frýdlant nad Ostravicí)

Jandek Václav (Frýdlant nad Ostravicí)

 

Příchody:

Stýskala Petr (1. FC Slovácko - hostování v přestup)

Žižka Dalibor (Vratimov - hostování v přestup)

Šigut Adam (Frýdlant nad Ostravicí)

Kováč Martin (Dobrá)

 

A nyní se podrobněji podíváme na nové soupeře. Pár jich známe a měli jsme tu čest se s nimi potkat, ale většina pro nás velká neznámá. Mapku se všemi hřišti najdete na webu, tak se určitě neztratíte :-) Seřazeno tak, jak se s nimi utkáme na podzim:

 

Kopřivnice - v tomto sportovním 23tis. městě je po ligových házenkářích a druholigových hokejistech přece jenom fotbal trochu v ústraní. Loni měli slabý podzim, ale skvělé jaro a určitě chtějí na něj navázat. Omladili kádr, vrátili se jim hráči z hostování a do pár let by rádi pokukovali po vyšší soutěži, která by zde jistě slušela. Pro nás tedy premiéra jako hrom!

 

Jeseník nad Odrou - velice vyrovnaný tým co se týče výkonů. Poslední tři sezóny se vždy potulovali v klidném středu tabulky. Letos chtějí minimálně pokračovat v tomto stylu. Vesnice na řece Odře kousek za Novým Jičínem bude tedy fotbalově velice zajímavá.

 

Kateřinice - loni už bylo jednou nohou v okresním přeboru, ale v posledních kolech se zvedli a zachránili kraj. Neočekává se, že tento dramatický průběh chtějí opakovat, ale paradoxní je, že posledních pět ročníků bojovali jen o záchranu. Jeden ze soupeřů, které nemáme daleko, se bude tedy chtít vytáhnout proti každému soupeři a počítat každý bod. Bude tento ročník pro ně jiný?

 

Starý Jičín - sympatická vesnice pod stejnojmennou zříceninou hradu už několik let hraje na špici tabulky a i když třeba skončili v minulosti první, postoupit nechtěli. 1.B je pro ně tedy soutěž stabilní a ambice větší prozatím nemají. Rok co rok jsou jedni z favoritů a letos to nebude jinak.

 

Jistebník - další favorit soutěže, který bude chtít útočit na špici. Loni se sami připravili o postup, poslední dva zápasy nezvládli. Jeden kvůli divákům nedohráli a druhý vedli v 75. minutě 5:1, ale utkání skončilo 5:5!!! Velice ambiciózní celek se určitě z těchto chyb poučil.

 

Mořkov - dvě sezóny zpět byli první, ale odmítli postup. Ta minulá se jim moc nepovedla a byli na hraně bojů o sestup. Takže veliká neznámá pro tento ročník. Vesnice pod veřovickými kopci bude určitě pro každého nevyzpytatelným soupeřem...

 

Spálov - nejvzdálenější soupeř, ke kterému to máme skoro 80km. Na hranici olomouckého kraje je v malé vesničce parta nadšenců, kteří dělají fotbal velice dobře. Kdyby v minulé sezóně posledního zápasu v nastaveném čase dali penaltu, jsou právě oni tím postupujícím. Kraj hrají dva roky, ale pokaždé byli na špičce. Velice silný tým, které trénuje ale i za ně hraje bývalý ligový hráč Baníku, Opavy či Jablonce, Rostislav Kiša.

 

Odry - sedmitisícové město má za sebou také povedenou sezónu. Konečné páté místo je řadí i letos mezi favority. Loni hráli v sobotu doma, letos to změnili na neděli. To je pro nás snad jediná kaňka. Pro zajímavost, je to druhý nejvzdálenější soupeř.

 

Vlčovice / Mniší - dvě části, jedna vesnice kousek od Kopřivnice a pro nás také kousíček. Loni si hráli svůj klidný střed tabulky a v kádru mají plno šikovných fotbalistů. Jeden z mála soupeřů, co hraje fotbal v sobotu a to je pro nás plus.

 

Kozlovice - pro nás jednoznačné okresní derby. Máme to k nim 15 minut autem a před čtyřmi roky jsme s nim svedli zajímavé bitvy v okresním přeboru. Na loňský rok ale určitě chtějí zapomenout. Měli to do posledních kol nahnuté a až dvě domácí výhry s Hukvaldy a Jičínem jim zajistily příslušnost v kraji...

 

Fryčovice - další okresní tým, ale nesmírně těžký. Byli přeřazeni z jiné skupiny, kde skončili třetí. Tím se tedy rapidně zvýšila kvalita už tak těžké skupiny. Považujeme je za další favority a že jich už tady zaznělo.

 

Tichá - že by další favorit. Po skvělém podzimu pokukovali po 1.A, ale slabší jaro bylo pro ně zklamání. Zvýšili konkurenci v týmu, navíc si béčko spojili v Kunčicemi. Mají plno hráčů ze zkušenostmi z vyšších soutěží, hlavně Frenštát a za zmínku stojí i webové stránky, skoro jak na ligové úrovni. Tento tým prostě šlape.

 

Fulnek - souboj nováčků bude až tím posledním na podzim. Podobný tým jak my co se týče kádru i ambicí, ale s bohatou historií. Kdysi slavný klub už je minulostí. Hráli dokonce druhou ligu, ale jak to bývá finance došly a v roce 2009 klub zkrachoval. V roce 2010 se přihlásili už jen místní nadšenci do nejnižší soutěže Nového Jičína a postupně se zvedli až do kraje. Takže zajímavý tým bude pro všechny těžkým soupeřem.