Parádní obrat

17.11.2012 13:30

ŘEPIŠTĚ - OSTRAVICE 2:5 (2:2)

Sestava: Boháč - Stonavský M., Rozkydal, Janošec, Blahuta - Slivoník (23. Pavelec), Stýskala (76. Žejdlík), Procházka (64. Šigut), Přasličák, Stonavský O. - Platoš

Branky: 39., 70. Pavelec, 40. Procházka, 63. Platoš, 83. Šigut

 

V posledním utkání podzimu jela Ostravice do Řepišť, které se letos výsledkově trápí. My chtěli zakončit sezónu výhrou a tak se udržet v kontaktu s vedoucími týmy tabulky. Na těžkém terénu nás nečekal lehký zápas, navíc Řepiště doma v sezóně zatím neprohrály. Nastoupili jsme v takřka podobné sestavě jako minulé zápasy, chyběli jen Poruba a Kowalík, ale obranu opět posílil zkušený Janošec, a bylo to znát. Po úvodních minutách oťukávání jsme se dostali ke svojí hře, kombinačním fotbalem jsme byli aktivní, ale zatím to šance nepřineslo. Po našem přečíslení v 9. minutě zastavil přihrávku za obranu úmyslně obránce Řepišť rukou jak na volejbale a kupodivu rozhodčí ani kartu neukázal. Domácí hrozili z brejků, jako v 13. minutě, ale pozorný brankář Boháč vyrazil střelu na roh. Z něho se nám podařilo balón odhlavičkovat do rohu šestnáctky, domácí hráč nečekaně vypálil a rána letí přes celou šestnáctku až do horního rohu. Bez nároku na zákrok brankáře prohráváme 0:1. Času stále zbývalo dostatek a chtěli jsme hrát nadále svůj kombinační fotbal. V 24. minutě si zaběhl za obranu obránce Blahuta, vystřelil, brankář vyrazil a Platošovi bohužel k zakončení chyběl krok. Pak naše obrana zachránila závar v šestnáctce, jinak Řepiště bránili hluboko na své polovině a my hledali místo kudy se do šancí dostat. V 30. minutě Ondra Stonavský dostal kolmici a tutovou šanci spálil těsně vedle levé tyče. Ostravice hrála ve svižném tempu rychlých přihrávek a cítila šanci na srovnání. Po kombinaci Stýskaly a Platoše pálil druhý jmenovaný v 35. minutě do brankáře. Z ojedinělého ůtoku Řepišť v 36. minutě fauloval Janošec domácího útočníka a pískala se penalta. Brankář Boháč vystihl směr a vyrazil ji naštěstí na roh. To mohlo Ostravici ještě víc nabudit, ale bohužel o minutu pozdeji dostáváme po samostátném nájezdu Řepišť zbytečný gól a je to již 0:2. Kdo by si myslel ze to Ostravici srazilo na zem, ten se mýlil. My začli hrát maximálním nasazením a Řepiště jsme dostali do konce zápasu už jen pod tlak a kvalitní hrou jsme si vytvořili gólové situace. V 39. minutě střídající Pavelec střelil do levé tyče a míč se naštěstí odrazil do sítě. V prvních okamžicích se nikdo ani neradoval, asi šok z vstřelené pěkné branky. O minutu později postupuje kanonýr Platoš sám na brankáře, kličkou se přes něho dostane, ten ho fauluje a píská se jasná penalta. Kupodivu rozhodčí uděluje JEN žlutou kartu! Procházka ji s přehledem proměňuje a jsme zaslouženě zpět v zápase. Hektický poločas tedy končí 2:2, kdy jsme hráli svoji kvalitní hru a za inkasované branky nemůžeme nic namítat, je to prostě fotbal.

 

V druhém poločase jsme chtěli pokračovat v kvalitním výkonu a vybojovat tolik chtěnou výhru. Od prvním minut Řepiště nestíhaly, byly pod tlakem a nedostali se skoro ani za svou polovinu. My trpělivě vyčkávali a míč jsme měli často na našich kopačkách. V 47. minutě Stýskala zkoušel technickou střelu, ale netrefil bránu. Ostravice si vytvářela šanci za šancí a bylo jen otázka času než tam něco spadne. V 55. minutě Pavelec nevyřešil průnik do pokutového území ideálně, ale jeho chvíle teprve přišla později. Domácí nervozní z průběhu zápasu a že se nedostanou do hry ani k balónu přiostřují zbytečně hru a nás uklidnil střelec Platoš, který do běhu dostal perfektní přihrávku a v 63. minutě únik ze strany s přehledem zakončil. Vedli jsme 3:2 a obrat v utkání byl dovršen. Ostravice nepolevila na tempu, obrana v pohodě nepřipustila žádné drama a my měli chuť střílet další branky. V 70. minutě se dočkal podruhé Pavelec, který centr za obranu zpracoval a nedal gólmanovi šanci - 4:2. Řepiště kazily rozehrávky a umožnili nám přecházet do rychlých protiútoků. Další pěkná akce přišla v 83. minutě. Ondra Stonavský přihrál na šestnáctku Šigutovi, ten z první pěkně po zemí zvyšuje již na 5:2. Utkání bylo definitivně rozhodnuto a konec byl pro domácí vysvobozením, protože Ostravice se s podzimem rozloučila velmi kvalitním a suverénním způsobem. Nyní nás čeká dlouhá pauza a hráči po Novém roce začnou nabírat kondici na těžké jarní zápasy, v kterých boj o čelo tabulky zůstává i pro náš tým otevřený. Nasbírali jsme 26 bodů, což je od sestupu do OP v roce 2001 nejvíce, co kdy se nám podařilo v polovině soutěže získat. Děkujeme všem, co se na tomto výsledku podíleli!

 

Názor diváka: Není už moc co dodávat. Tým se ještě víc semkl když prohrával 0:2 a dokázal si, že fotbal hrát prostě umí. Zasloužená výhra a kvalitní výkon musel potěšit všechny, a já děkuju za parádní podzimní zážitky z ostravických zápasů. Řepiště byly v druhé půli bezzubé, což nám pomohlo  vyhrát zápas v exibičním stylu. Už teď se všichni určitě těšíme na jaro.