Vydřený bod v závěru

16.09.2012 16:30

SMILOVICE B - OSTRAVICE 3:3 (1:2)

Sestava: Boháč - Pavelec, Rozkydal, Procházka, Žejdlík - Tofel, Stýskala, Stonavský O., Přasličák - Kowalík (71. Poruba), Platoš

Branky: 9. Platoš, 33. Přasličák, 91. Stýskala

 

Další zápas venku nás zavedl do Smilovic, kde tamní béčko v létě na poslední chvíli postoupilo do Okresního přeboru. Ostravice chtěla konečně na hřišti soupeře bodovat, ale plány narušily početné absence hráčů, kdy chyběli pro různé důvody Pospíšil, Šigut, Blahuta, Kurečka, Faldyna a Marek Stonavský. My tak přijeli na parádně upravené hřiště v 12 lidech, pozitivní zprávou bylo, že se po 4 měsíční pauze kvůli zranění objevil zatím na střídačce Poruba, a že si na zápas našlo čas zhruba 15 věrných fanoušků Ostravice. Začátek utkání začal pro náš tým ale jak ze špatného snu. Po hvizdu rozhodčího jsme míč rozehráli k obránci Pavelcovi, ten situaci nezvládl a domácí lehkým způsobem otevřeli po 15 sekundách skóre. Z laciného a zbytečného gólu jsme se naštěstí brzy oklepali a útočník Platoš vyrovnává po naší střele v 9. minutě dorážkou do prázdné brány. To nás určitě uklidnilo a začali jsme hrát kombinační fotbal a nebezpečně pálili Procházka a opět Platoš, k naší smůle vedle. V 15 minutě si Platoš poradil z obranou, ocitl se 4m od brány sám před golmanem, ale obstřel tutové šance končí jen na pravé tyči. V 18 minutě Tofel náběhem pokračoval sám na bránu, ale selhal v zprácování a vlastně ani branku neohrozil. Ostravice se dostávala do tempa, ale Smilovice hrozily z brejků. V rozmezí 22. a 25. minuty vynikající brankář Boháč svými zákroky tým podržel. V 28. minutě Přasličák po rohu míjí hlavou těsně břevno, z protiútoku Smilovic Boháč střelu opět výborně vyškrábl. Chvíle Přasličáka přišla v 33. minutě. Po skvěle zahraném rohu zcela osamocen střelou posílá náš tým do vedení a obratu v utkání. Poté Ostravice chtěla skóre navýšit, svými nepřestnostmi jsme ale pomáhali domácím do brejků, ti tak zahrozili do konce poločasu nebezpečnou střelou nad a jejich další střelu opět vychytal Boháč. První půle tedy skončila našim těsným vedením, kdy jsme lacině inkasovali hned v prvním minutě utkání, což nás ale nezabrzdilo a brzo jsme utkání otočili. Na druhou stranu brankář Boháč tým zachránil v šancích Smilovic, které byly svým přechodem do útoku velmi nebezpečné.

Do druhého poločasu jsme nastoupili s cílem přidat třetí uklidňující branku, ale obranu moc nevysouvat a nepouštět Smilovice do velkých šancí. To jsme ale nemohli vědět, že trojice sudích fandí domácím a že se to začne projevovat. Po úvodních minutách, kdy se míč bez šancí pohyboval mezi šestnáctkami, si v 50. minutě Kowalík poradil s posledním obráncem Smilovic, ten ho fauloval, jak míříl sám na bránu a k údivu Ostravice hlavní rozhodčí Suszka ukazuje jen žlutou kartu. Naše protesty, že se v takovým situacích ukazuje jasná červená nepomohly a pomezní dělali, že vlastně neví o čem je řeč. Po rozehraní nacvičeného přímého kopu našel Stýskala za zeď nabíhajícího Přasličáka, ten vyšachoval obranu přihrávkou za sebe na volného Platoše a pro něho už nebyl problém z parádní akce skórovat. Taktéž nebyl problém pro pomezního zvednout praporek na údajný ofsajd a rozhodčí ochotně gól nesprávně neuznal. Tyto dvě situace jakoby na náš tým dolehly a nervózním projevem se v naší hře objevují nepřesnosti a zbytečný spěch a zbrklost. Tuna štěstí při nás stála v 55. minutě, po centru útočník Smilovic má před sebou prázdnou branku, ale vynikající zákrok obránce Rozkydala, který zaskakoval za Boháče, nás zachránil. Tento okamžik nás mohl nakopnout a dodat sebevědomí, ale bohužel se nestalo. Dostávali jsme se pod tlak, obrana odolávala až do 63. minuty, kdy hosté po sérii rohů hlavičkou vyrovnávají. Poté se hra přelévá nahoru dolů a oba týmy chtěli strhnout vítězství na svoji stranu. V 71. minutě střídá Kowalíka navrátilec Poruba a rychlý Stýskala se posouvá na hrot útoku. Prosadit se dokázal hned v 74. minutě kdy tvrdnou střelou nastřelil brankáře, bohužel Platošovi chyběl krůček k dorážce do brány. Šok pro náš tým přišel v 81. minutě, Smilovice dokázaly po brejku ze štěstím prostřelit brankáře Boháče, který si sice na míč sáhl, ale ten končí v naší sítí a prohráváme 2:3. Nepochopená situace přichází v 83. minutě, Ostravice se snaží vyrovnat, Stonavský z hranice šestnáctky čistou netečovanou přímou střelou střílí přesně k levé tyči a dává gól. K našemu překvapení pomezní zvedá praporek pro údajný ofsajd dorážejícího hráče, který si ale na míč ani nesáhl a do situace nemohl zasáhnout, jelikož střela skončila v brance. Protesty marné, i druhý gól domácí trojice neuznala. Ostravice se ale nevzdává, vytváří si závěrečný tlak a útočník Platoš je na šestnáctce pro průniku z jednoznačnou snahou domácích přerušit hru, faulovaný. K míčí se staví Stýskala, přímy kop zahrává přesnou technickou ranou do šibenice a v hektickém závěru aspoň zaslouženě srovnává na konečných 3:3. Zápas končí remízou a každý ať si udělá obrázek o trojici rozhodčích, kteří zřetelně popoháněli domácí kupředu, a nás jasně poškodili. Pro Ostravici je remíza vlastně výhrou, že se nám zázrakem podařilo urvat aspoň ten bod. V dalším zápase hrajeme opět s nováčkem soupeře Lískovcem B doma v nezvyklý čas 10:30.

 

Názor diváka: Než jsem se stačil posadit na místní tribunu, už jsme prohrávali, ale tým se z toho naštěstí oklepal a měl první poločas vesměs pod kontrolou. Jen mám pocit, že se nám na hřišti soupeře nedaří podat klidný taktický výkon, hra se mění jen v snahu střelit gól a na obranu se místy zapomíná. Proto chválím brankáře Boháče, který tým hlavně v prvním poločase dokonale podržel. V druhém poločase začala úřadovat trojice rozhodčích. Když si vemu, že pomezní jasně fandí domácím a nahlas před tribunou vykřikuje rady pro tým Smilovic, kam nahrát, koho střídat a co provést, růstává rozum stát nad tím, že takový člověk, co snad bydlí přes cestu za hřištěm, rozhoduje tento zápas. Pak se není třeba ani divit neuznaným dvou gólům a neudělení jasné červené karty pro obránce domácích. Na druhou stranu Smilovice svým přechodem do útoku si jako nováček určitě zaslouží uznání a velmi nás tím potrápily. Vím ale, že se to v okresním přeboru stává často, že jsou na zápasy domácích nominování takřka domácí sudí, ale co je moc, to je moc. Proto chválím naštvaný Ostravický tým, že zápas nevzdal a v oslabené sestavě aspoň premiérový bod na hřišti soupeře vybojoval.