Hodnocení týmu mužů

25.06.2014 18:00

Nejúspěšnější sezónu v našem třináctiletém působení v OP mají muži za sebou. Ostravice obsadila druhé místo a je na místě si to celé zhodnotit. Jelikož jsem viděl 25 z 26 zápasů, tak mi dovolte právo nastínit hodnocení všech hráčů přímo z mého diváckého pohledu. Účelem článku není nikoho urazit a kritizovat. Jen Vám chci nabídnout nezainteresovaný pohled z té druhé strany, jak vnímám hráče, které jednou týdně dojedu navštívit na zápas. Všichni zaslouží dík za tento soutěžní ročník, oko diváka bylo takřka po každém zápase s hrou spokojeno. Textové hodnocení je obohaceno o statistiku hráče a celkovou známku jako ve škole.

 

Trenér Vojtěch Vranay: 1

Člověk na správném místě, ač si hodněkrát říkám, že je ho jen pro okresní přebor škoda. Zavedl do týmu jasnou představu jak hrát a postupně přenáší své myšlenky na hráče. Nepodporuje nakopávané míče čí centry do vápna, vše jen rychlou kombinací po zemi na pár doteků. I proto máme respekt soupeřů, že nehrajeme beton, ale fotbal, který nás baví a který přináší výsledky a dá se na něj s radostí dívat.. Jistě, potřebujete mít na tuto hru i vhodné hráče, ale snaží se ze všemi prostě pracovat na plno, i když ví, že někteří se svých návyků již asi nikdy nezbaví. Kdyby každý hráč pod ním věnoval fotbalu tolik svého času, úsilí a snahy něco dokázat jak on, tak dávno nehrajeme jen okres. Bohužel plno hráčů si zatím neuvědomuje to, jak vyjímečného trenéra na okresní přebor máme. Proto mu do dalších let přeju hlavně pevné nervy :-) 

 

Boháč Miloslav: 1

23 zápasů / 2057 minut / 2 žluté / 8x čisté konto

Tady není o čem přemýšlet. Naše dlouholetá brankářská jednička tým vždy podrží, dobře rozehraje a nikdy nezklame. Pokud je to nutné, vytáhne potřebný zákrok nebo tým povzbudí. Tolikrát jsem říkal, ještě že ho tam máme, jelikož mu v kritických situacích málokdy vypadne míč s rukou a tím uklidní hru, pokud jsme pod tlakem. Snad se mu vyhne zranění a neztratí chuť do fotbalu, pak se nemusíme na nejdůležitějším místě sestavy v dalších letech bát.

 

Faldyna Tomáš: 3

10 zápasů / 91 minut / 0 žlutých / 0 branek

Moc toho v sezóně neodehrál. Když bylo třeba doplnit lavičku tak přišel, když nebylo třeba, tak prostě nepřišel. Sám ví, jakou má v týmu pozici, takže spíše jsem ho registroval mimo hřiště, než na něm. Na jaře se do týmu už prakticky nezapojil.

 

Janošec Radim: 1-

22 zápasů / 1938 minut / 1 žlutá / 0 gólů

Nestárnoucí hráč ostravického fotbalu, který své místo stopera zvládá opravdu dobře. Rychlostně neztrácí a jako jeden z mála je fyzicky vybaven běhat na plno celý zápas. Diriguje si dobře své spoluhráče a doufám, že zdaleka ještě nehodlá končit. V této sezóně měl hlavně již stoperské  úkoly a proto se nedokázal střelecky prosadit. Co bych mu trošku vytknul, je místy nepřesná a zbrklá rozehrávka, pokud se mu podařilo obraným zákrokem rychle se vysunout a přejít z obrany do otevřeného protiútoku. Jeho nasazením, bojovností, a pokud opravdu mohl, nevynechal zápas, by si měli mladší hráči vzít přiklad. Asi toto vše přichází s věkem, kdy jste ještě rádi, že můžete hrát.

 

Kořínek Kamil: 2

8 zápasů / 609 minut / 0 žlutých / 3 góly

Tento zkušený hráč přišel k nám z vyšších soutěží na hostování až na jaře. Očekávaní jsem měl veliké, ale bohužel trvalo, než se adaptoval do soutěžních zápasů, seznámil s týmem a zvykl si na naši hru. Navíc se hledal ve chvílích, kdy tým zápasy nevyhrával. Pak chyběl další utkání a já si říkal, zda to mělo vůbec přínos. Netuším, co se stalo, ale od zápasu s Řepištěmi byl jak vyměněný a tým výrazně na levém kraji zálohy táhl. Dostavily se šance, branky a přihrávky spoluhráčům, byla na něm vidět chuť a že si fotbal užíval. Teď si přeju, ať si tu hostování prodlouží  i další měsíce. Skvělým závěrem sezóny  totiž patřil k nejlepším a nejvýraznějším hráčům, a to přesně od něj naše tehdy oslabená záloha potřebovala.

 

Kurečka Petr: 2-

19 zápasů / 531 minut / 1 žlutá / 2 góly

Měl to v týmu letos těžké. Střelecká forma kolegy z útoku ho vždy svazovala, pokud musel za něj naskočit či střídat. Přesto mu děkuju, že se s tím popral po svém a prostě fotbal nezabalil. Nemá to jednoduché, ale svou trpělivostí jeho čas ještě přijde. Přidat víc přímočarosti a nebát se něco vzít na sebe a bude to dobré + neřešit zbytečnou nesmyslnou kritiku od ostatních, když se nepovede přihrávka či šance. Pořád ho někdo srovnává, ale typově je tento náš jediný kmenový ostravický útočník úplně jiným hráčem, který pokud je na hrotu sám, tak to opravdu nemá jednoduché.

 

Mendrek Viktor:  1-

22 zápasů / 1699 minut / 0 žlutých / 3 góly

Jeho premiérová sezóna po návratu z Frýdlantu dopadla parádně. Osobně ho vidím stabilněji na pozici stopera, rychlostně takové přednosti nemá, ale na kraji obrany se taktéž dokázal prosadit a přidat na podzim i nějaké branky. Vynikající hlavičkář je jeden z mála, kdo se umí dostat do šance i po rozích, škoda, že mu to tam nespadlo. Navíc na to, že patří k nejmladším, tak si v některých chvílích počíná už hodně zkušeně a v soubojích svou postavou má navrch. Zapadl do týmu, jako by tu hrál roky. Jen nepolevit a dál na sobě pracovat.

 

Pavelec Jan: 2

24 zápasů / 1476 minut / 0 žlutých / 4 góly

Pro mě stále nejrychlejší hráč celého týmu měl celkem zvláštní sezónu. Trenér jakoby nevěděl, kde přesně ho dát a na jakém místě mu to sedí nejlépe. Kolikrát střídal posty během zápasu a nebo nehrál vůbec. Někdy mu chybí klid v koncovce a přesnost ve finální přihrávce. Na pravém kraji obrany zachraňoval svou rychlostí stopery, směrem dopředu se často dostával do šancí rychlými náběhy a proto stihl vstřelit čtyři branky.

 

Platoš Adam: 1

21 zápasů / 1865 minut / 0 žlutých / 24 gólů

Nejlepší střelec soutěže, týmu a jednoznačně pro mě hráč, bez kterého by jsme letos byli poloviční. Tolik šancí co si vypracuje, dokáže na hrotu útoku makat celý zápas a neustále se pohybem nabízet do zakončení. Na podzim stihl v devíti zápasech patnáct branek. Škoda jen dvou výpadků kvůli zranění během sezóny, bylo by to konto daleko větší. Pokud budeme chtít myslet na úspěch i v dalším roce, bude nezbytné tohoto hráče na hostování udržet a já věřím, že sám chce zde zůstat. On se totiž herně dokázal ve svém věku po příchodu k nám ještě technicky hodně zlepšit.

 

Poruba Břetislav: 2

20 zápasů / 829 minut / 0 žlutých / 2 góly

Dlouholetý ostravický hráč je takový univerzál týmu. Když je potřeba zahraje v obraně, záloze i v útoku. Jeho zápas ve Frýdlantě, kdy dvěma  góly započal obrat výsledku, byl parádní. Moc šancí nedostával, ale i když rychlostně už má své nejlepší za sebou, pořád je konkurence schopný.  Nejvíc odehrál právě na konci sezóny, zaskakoval na kraji obrany a zálohy a určitě, i když nebyl rozehraný, nezklamal.

 

Pospíšil Miroslav: 3

5 zápasů / 300 minut / 0 žlutých / 0 gólů

Druhý nejstarší hráčů týmu pomalu končí ostravickou kariéru. Na jaře jsem ho neviděl už snad ani v civilu na utkáních, naskočil až nečekaně v posledním, jelikož bylo málo lidí. Na podzim párkrát hrál na kraj obrany, ale už to nebylo moc ono, navíc se pak zranil. Přesto díky, cos tu za náš tým za ty celé roky odehrál.

 

Procházka Milan: 1

13 zápasů / 898 minut / 2 žluté / 7 gólů

Hrát ve skoro 44 letech v záloze a lítat tam a zpět, dát sedm branek, být oporou a rozhodovat zápasy? Tento hráč zaslouží jen uznání. Škoda zranění na podzim, stihl odehrát jen čtyři zápasy, přesto na jaře se opět dostal do formy, a i když to fyzicky je vždy tak na těch 45-60 minut, tak nemohu, jak jinak než s respektem, hodnotit na výbornou. Jeho branky nám zařídily důležité body.

 

Přasličák Radim: 2-

21 zápasů / 1800 minut / 4 žluté / 7 gólů

Technicky nadprůměrný hráč, který měl lepší podzim než jaro. Na podzim byl v záloze nenahraditelný, stihl rozhodovat zápasy a zároveň odvádět tu černou práci defenzivního záložníka. Bohužel jaro z mého pohledu bylo u něj silně podprůměrné. Jednak jak na houpačce, v jednom zápase nebyl ani vidět, v dalším vyčníval. Jeho výkony silně ovlivňují to, jaký má přístup k zápasu. Bohužel, část je i o hlavě a proto hodnotím záporně i to, že v posledních klíčových zápasech jara, kdy se rozhodovalo o postupu, už ani nenastoupil a týmu nepomohl. Tak snad na podzim s novou chutí do fotbalu.

 

Rozkydal Jaroslav: 1-

22 zápasů / 1899 minut / 3 žluté / 3 góly

Opora stoperské dvojice, která za zápas odhlavičkuje neskutečné množství balónů. To, že se mu někdy něco nepovede, je jen minimum toho, čemu zabrání. Troufnu si říct, že pokud by nastoupil v Řepištích, ten rozhodující centr do vápna by skončil na jeho hlavě. Není náhoda, že z centrovaných míčů a rohů neinkasujeme. Rychlostně svou postavou nemůže stačit, ale plno věcí si odehraje zkušenostmi. Bohužel, někdy je až místy moc nahecovaný a zapálený pro hru, a kritika samotných spoluhráčů/rozhodčích sráží jejich výkon a on sám ztrácí koncentraci a soustředěnost. Proto víc klidu a méně zbytečných slov a příště to bude na jedna.

 

Slivoník Jakub: 2

7 zápasů / 143 minut / 0 žlutých / 1 gól

Dohromady stihl za sezónu nasbírat za pár zápasů jen necelých 150 minut, ale je až neskutečně, s jakým klidem řeší své situace. V Palkovicích vstřelil vítězný gól a pak šel střídat. I takové hráče v týmu potřebujeme, co moc neřeší to, zda hrají a nebo ne. Pokud by zapracoval na fyzické kondici, tak by se mohl do týmu více prosadit a hrát víc minut. Kopací techniku na to má.

 

Stonavský Marek: 2

20 zápasů / 1565 minut / 0 žlutých / 4 góly

Starší z bratrské dvojice má pevné místo v naší záložní řadě. Pokud bylo třeba, hodil se i na post ofenzivního krajního beka. Bohužel mi u něj chybělo letos vzít víc zodpovědnost sám na sebe. Přece jenom je v nejlepších fotbalových letech a technicky i rychlostně na to má. Tomu odpovídá, že i těch branek nedal tolik, kolik by sám možná chtěl. Je fakt, že ho zabrzdilo zranění hned v první jarním utkání a pak se do formy dostával pomaleji.

 

Stonavský Ondřej: 1

21 zápasů / 1823 minut / 5 žlutých / 10 gólů

Kapitán našeho týmu na správném místě. Osobně si myslím, že ho ta páska trochu uklidnila. Snaží se tým vyburcovat i ve chvílích, kdy se třeba nedaří, což u něk dřívější roky nebylo zvykem. K tomu střed zálohy je jeho prostor, kde vynikají jeho technické parametry. Z dálky vypadá, že hraje s úplnou lehkostí a elegancí, navíc vsítil deset branek.  Bohužel pro nás se v Řepištích o poločase zranil a v důležitých utkáních už nemohl týmu pomoci.

 

Stýskala Petr: 1

26 zápasů / 2340 minut / 10 žlutých / 8 gólů

Spolu s naším kapitánem tvořili klíčovou a silnou zálohu a na jejich spolupráci bylo se radost dívat. On sám měl otevřené pole působnosti, jednou si přicházel pro balon k stoperům, podruhé vyčkával pod hrotem na protiútok. Kopací techniku má pořád skvělou, je jasné, že pokud někdo kdysi hrával ligové zápasy, nemůže tohle zapomenout. Osobně říkám, že už není v takové fyzické a rychlostní formě, jak k nám před dvěma roky přišel. Ale pořád to stačí k tomu, aby vyčníval a rozdal tolik gólových přihrávek a obešel kličkami hodně protihráčů. Jen místy uklidnit hru a nejít do vyhecovaných soubojů, mnohokrát už to zavánělo něčím víc, než žlutou kartou. Ale tak to patří k jeho stylu hry.

 

Tengler Josef: 2

15 zápasů / 869 minut / 3 žluté / 1 gól

Pro mě příjemné překvapení hlavně podzimní části soutěže. Po zranění Procházky se tento u nás nový hráč dostal do základní sestavy a v těžkých utkáních si vedl dobře. Bohužel ho na jaře už provázely zdravotní problémy, a pokud pak v pár minutách nastoupil, nerozehranost a tréninková absence byla znát. Nicméně do týmu zapadl a snad si tu ještě něco odehraje.

 

Tofel Tomáš

6 zápasů / 82 minut / 1 žlutá / 0 gólů

Věčný ostravický náhradních vždy čeká na svou šanci, pokud mu vyjde se účastnit se zápasu. Asi také neřeší, zda hraje nebo ne, prostě patří do týmu a to je dobře.  Pro těch pár minut, co odehrál, ho nemá smysl nějak moc hodnotit, každopádně buď nadále součást týmu.

 

Třeštík Filip: 2

16 zápasů / 570 minut / 0 žlutých / 1 gól

Tento mladík s velkým potenciálem do budoucna, nechtěl být zakopaný na umělce v FNO a udělal jen dobře, že k nám přišel. Na první sezónu to totiž opravdu nebylo špatné. Do týmu se hodí už jen proto, že je levák, které tady postrádáme, navíc svou dravostí vždy rozhýbal naši hru. Jasně chybí mu rozvaha a zkušenosti, ale herní a tréninkovou zátěží toto dožene snad brzy. Někdy jen trochu klidu a promyslet si, co chci udělat a kam chci naběhnout. Takže budu rád, pokud nastane pokračování jeho působení i další rok.

 

Vokal David: 1

24 zápasů / 315 minut / 0 žlutých / 1x čisté konto

Naše zkušená brankářská dvojka, účastnil se snad všech utkání, nikdy nevíte, co se může stát. Když nastoupil od začátku, tak svou jistotou byl rovněž opora. Hodnotím tedy kladně přístup k utkáním, tréninkům a to, že se nemusíme bát ještě těch pár let, když nám Slávek z nějakého důvodu vypadne ze sestavy.

 

Žejdlík Jan: 2

24 zápasů / 1977 minut / 4 žluté / 1 gól

Náš krajní obránce s rychlostními předpoklady dokáže uspět bojovností a mnoha vyhranými souboji o míč. Směrem dopředu by to mohlo být odvážnější, ale tak má na hřišti trochu jiné úkoly. Technicky do kombinace je to přece jenom jeho slabší stránka, na které by mohl zapracovat. Odehraje si na hřišti svoje, jen je škoda, že nepřidá třeba něco překvapivého a nečekaného navíc.

 

Autorem článku je správce webu a facebook stránky + poskytovatel reportů ze zápasů Martin Kocurek