Shrnutí podzimu

18.11.2013 17:00

Muži Ostravice přepsali v podzimní části  historii svého dlouholetého působení v okresním přeboru. Připomeňme si v tedy tomto článku, co se událo na okresních hřištích v posledních třech měsících.

 

Po nezvykle krátké letní přestávce vstoupili svěřenci trenéra Vojty Vranay do své další sezóny. Tým, kterému jen těsně loni utekl postup do vyšší soutěže, neprodělal během pauzy žádné velké změny v kádru. Podařilo se udržet klíčové hráče na hostování - Petra Stýskalu a Adama Platoše a navíc se kádr doplnil o další, jak se později ukázalo, důležité hráče týmu. Po dlouhých letech ve Frýdlantě se vrátil náš odchovanec Viktor Mendrek, který se poté na pevno usadil v obranné čtveřici týmu a taktéž využil své ofenzivní schopnosti. Sebou si přivedl další posilu - mladíka Filipa Třeštíka, ten si ale po zranění postupně teprve zvyká na zápasové tempo. Po přestěhování na Ostravici se do týmu mužů na kraj zálohy dokázal prosadit Josef Tengler, který hrával v Bašce a taktéž pomáhá s trénováním mládeže. Nikdo z týmu neodešel, bohužel pro zranění se na podzim v našem dresu neobjevila stálice posledních let obránce Michal Blahuta.

S relativně širokým kádrem jsme vstoupili do sezóny doma proti nováčkovi Janovicím. Po brzkém rychlém vedení jsme trochu polevili, ale nakonec jsme soupeře udolali 3:1. Dvě branky vstřelil Platoš, o jednu se postaral nádherným přímým kopem Stýskala. Vstup do soutěže se nám povedl, jelikož v dalším zápase jsme opět doma hostili Palkovice. Ty před tím jedenáct zápasů neprohráli, ale Ostravice předvedla parádní týmový výkon a soupeři jsme nadělili 5:0. Opět dvě branky Platoš, po jedné si připsal Přasličák, Kurečka a Procházka. Po tomto kole se Ostravice vyšvihla na první místo tabulky, které držíme bez přestávky do teď. Sebevědomí jsme si navýšili v zápase proti dalšímu nováčkovi Chlebovicím, u kterých jsme vyhráli 4:0. Skóre mohlo být daleko vyšší, dvě branky Platoš, Kurečky a našeho kapitána O.Stonavského potvrdily stoupající formu. Paradoxní je, že poté soupeř posílil kádr a do konce sezóny stihli nasbírat dvacet bodů. Nejvyššího skóre jsme dosáhli ve čtvrtém zápase, doma jsme hostili nováčka béčko Dobré. S ním nemel slitování hlavně střelec Platoš, který vsítil úctyhodných pět branek. Další dvě přidal Rozkydal a jednu Stýskala. V této době jsme suverénně vedli tabulku, měli skóre 20:1 a naznačili jsme soupeřům, že letos chceme okresnímu přeboru kralovat. To ještě nikdo nevěděl, jaká přestřelka nás čeká v Nošovicích. Po divokém výsledku 7:3 jsme stále byli bez ztráty bodu. Dvě branky dal Platoš s Procházkou, jednu Stýskala a premiérově se za náš tým poprvé trefili Mendrek a Tengler. Naše sebevědomí tedy nadále rostlo, i když se euforie musela krotit, nic to ještě neznamenalo. Přišel domácí zápas s Nebory a naše první ztráta za remízu 1:1. Vedení po brance Přasličáka jsme neudrželi, navíc soupeř mohl na našem hřišti po velkých šancích vyhrát. Jen zůstává rozum stát nad tím, že tento soupeř se na nás tak kvalitně připravil, ale poté dokázali vyhrát pouhé dva zápasy ze sedmi, zbytek prohráli. Každopádně ztráta bodů byla prvním varovným signálem, že vše nemůže jít tak snadno, jako doposud. Navíc jsme přišli do konce podzimu pro zranění ramene o naši oporu Procházku. Mířili jsme do aktuálně posledních Metylovic, kde jsme hladce vyhráli 4:0. Hattrick vsítil O. Stonavský, proti "svým" přidal branku i Platoš. Bohužel, pro něj to byl poslední zápas s bilancí 7 utkání - 14 branek, následovala nucená měsíční zdravotní pauza a Ostravice se s tímto výpadkem těžce srovnávala.

 

V půlce podzimu jsme tedy vedli tabulku o čtyři body, celkově bylo jasné, jak vyrovnaná soutěž to letos je. Nečekané výsledky, ztráty favoritů i divoké přestřelky, to vše mohli diváci zatím na okresních hřištích vidět. Béčko Lískovce bylo našim dalším soupeřem. Po rychlé brance Přasličáka všichni čekali další kanonádu, ale nakonec jsme uhájili toto nejtěsnější vedení 1:0. Důležité body před derby ve Frýdlantě. Nečekaně se utkání odehrálo na velkém hlavním hřišti a diváci viděli zajímavý souboj. Frýdlant posílen hráči A týmu chtěl připravit Ostravici o neporazitelnost, proměněná penalta nás poprvé dostala do situace prohrávání. Po pauze se nový střelec Poruba dvakrát prosadil, branku přidal i Pavelec a O. Stonavský a nedopustili jsme překvapení. Po devíti kolech a ztrátách našich pronásledovatelů jsme vedli tabulku už o sedm bodů. Bohužel nastalo krizové období, které potká každý tým a další tři utkání jsme body ztráceli. Domácí ztráta za remízu 1:1 se Smilovicemi musí mrzet. Soupeř prakticky nepředvedl nic, přesto jsme po brance Pavelce z protiútoku hned inkasovali. To ještě nikdo nevěděl jaká ostuda čeká tým v Bašce. S polovičním kádrem a s jedenácti lidmi nešlo domácím vzdorovat. Od debaklu nás ochránilo jen štěstí. Tedy až v 11. kole jsme okusili hořkost porážky, ale zcela po právu. Po tomto utkání jsme se museli zamyslet nad tím, že takhle první tým nemůže k utkání přistoupit. Zlepšeným výkonem a s celým kádrem, včetně navrátilce Platoše jsme na umělce uhráli remízu 2:2 z nejlepším soupeřem podzimu - Řepištěmi. Vedli jsme sice 2:0 po brankách Rozkydala a Přasličáka, za pět minut bylo srovnáno. Bod jsme museli brát a čekal nás poslední výjezd na zápas do Bukovce. Zde se představila Ostravice ve světle favorita, domácím jsme nedali šanci a spolehlivě vyhráli 5:0. Dvakrát se trefil Mendrek, po brance přidal O.Stonavský. M. Stonavský a 15. brankou sezóny s upevnil prvenství na čele střelců Adam Platoš.

 

Ostravice tedy nasbírala v 13 zápase krásných 30 bodů a vede tabulky před jarními boji o čtyři body za smečkou pronásledovatelů. V zimní pauze se musíme připravit na jarní část soutěže, jakoby se jednalo o novou sezónu a budeme věřit, že se podaří naše postavení udržet až do konce. Na závěr statistika všech hráčů, co se podíleli na podzimních výsledcích a krásný pohled na tabulku.