Zhodnocení podzimu

22.11.2012 18:00

Velmi úspěšnou podzimní část mají za sebou fotbalisté Ostravice. Od sestupu do OP v roce 2001 nasbírali vůbec nejvíce bodů v polovině soutěže a skončili nakonec na vynikajícím třetím místě s pouhou jednobodou ztrátou na druhý Písek a šesti bodovou ztrátou na vedoucí Hukvaldy, které právě náš tým jako jediný dokázal na podzim porazit. V tomto článku si hlavně probereme příčiny úspěchu a co se vše povedlo, ale také co se bohužel týmu nepovedlo.

Již před samotnou sezónou v letní přestávce vedení usilovalo o rozšíření kádru. Jednak z důvodu posílení týmu a možných postupových ambicích, za druhé také hlavně proto že poslední roky se prakticky jezdilo na zápasy v 12-13 lidech a často jen v 11 lidech. Z kádru nikdo neodešel a byl vhodně doplněn o útočníka Adama Platoše, který k nám přišel na hostování do konce roku z nedalekých Metylovic a doufáme, že ho v týmu uvidíme i po Novém roce. Svými 11 přesnými zásahy a nespočet vytvořených šancí i přesných přihrávek potvrdil tento hráč své kvality a je velkým přínosem pro tým. Na hostování z Frýdlantu přišel Adam Šigut. Ten se v minulosti prosazoval i A týmu Frýdlantu v Krajském přeboru a věříme, že jeho velké chvíle v týmu Ostravice teprve přijdou. Na podzim nastupoval na pár desítek minut v zápasech, ale stihl vstřelit dva góly. Do týmu se po roční pauza vrátil z hostování útočník Jan Kowalík. Stihl na podzim vstřelit 4 góly a věříme, že jeho výkony budou mít vzestupnou tendenci. V druhé polovině sezóny se v kádru začal objevovat i Jakub Slivoník, tento hráč prošel na Ostravici mládežnickými celky, ale chce to ještě čas, aby se do týmu dokonale zapracoval. Poslední, a zároveň největší posilu se nám podařil uskutečnit přestup Petra Stýskaly. Okamžitě se stal bývalý hráč Slovácka či Třince oporou týmu a jeho parádní góly z přímých kópů zařídily veledůležité body. Všechny posily se tedy staly důležitou součástí týmu a zvedly naši kvalitu o třídu výš.

Posílit tým je jedna věc, ale bez týmového výkonu a bojovnosti se zápasy v OP nevyhrávají. Právě tyto vlastnosti zdobily náš tým celý podzim, ale přece jenom byly zápasy, které v konečném součtu mohou náš tým velmi mrzet. Z 13 zápasu jsme dokázali vyhrát 8 a na vlastním hřišti se nám velmi dařilo. Zbývá 5 zápasů, které znamenaly ztráty. Hned na ten úvodní zápas v Bukovci doplatila Ostravice početnými absencemi a nesehraností. Hrubé chyby v obraně znamenaly zaslouženou, ale bohužel ostudnou prohru. Za to prohra v Oldřichovicích bude zřejmě strašit celou sezónu. Deset tutovek a místo výhry aspoň 5:0 jsme gólem v 90. minutě prohráli a ztratili zbytečně 3 body. Poslední prohru nám obstaral Písek. Zde to bylo bez debat zasloužené, podložené podmínkami neutrálního domácího hřiště na frýdecké umělce a nevýrazného výkonu všech hráčů. Za remízu v Smilovicích můžeme být vlastně rádi. I když nám sudí neuznali dva regulérní góly tak místo výhry jsme poslední střelou na bránu aspoň remízu zachránili. Domácí remíza s Metylovicemi se nevyvedla celému týmu, nevýrazný výkon bez šancí a nasazení nás obral zbytečně o dva body. Suma sumárům vidíme aspoň 5 bodů, co jsme měli ještě získat a chybělo k tomu málo. Tak by ztráta na Hukvaldy byla pouze bod.

Nyní jsou to už jen spekulace a tabulka po podzimu je jasně daná. Přesto všechno je 3. místo velký úspěch a dík patří vedení, hráčům a taky trenéru, který svou snahou vymáčknout z hráčů maximum má velkou zásluhu na výsledcích. Kombinačním technickým a rychlým fotbalem jsme si snad vysloužili uznání od soupeřů a nezbývá než si přát, aby to na jaře bylo třeba ještě lepší. Na závěr vidíme tabulku, která je nejvíc nejvyrovnanější po polovině za poslední dobu a takřka polovina týmů bude na jaře bojovat o záchranu v soutěži.